Цитати Амвросія Оптинського

Твердо має пам’ятати, що на землі досконалості немає, але все люди, в міру своєї, деякі мають недоліки, попущаемие Промислом Божим до нашого смирення.

Нерідко від необережних слів буває більш бід, ніж від самих справ. Людина словесним тому і називається, щоб вимовляв слова розумно обдумані.

… хто сам захоче шукати честі, той буде отримувати одне тільки безчестя, і з цим пов’язану скорботу.

Від самолюбства безглуздого, від самолюбства засудження і осуд інших, від нього обурення і нарікання, і самовиправдання, і небажання нічого потерпіти, а внаслідок всього цього малодушність …

Пристрасть заздрості ні в якій радісне свято, ні за яких радісних обставин, не дає цілком порадіти тому, ким вона має.

Заздрість походить від гордості і разом від недбальства до виконання належного.

Всього краще, як сказано раніше, намагатися винищувати заздрість на самому початку, смиренної.

… називай будь-яку річ своїм ім’ям …

Ми ж зело опиралися уклонятіся на шуюю сторону, під пристойними приводами, працюючи тонкому почуттю самолюбства і самовиправдання.

… перш за все старайся мови не давати волі, а потім і думки. Сказано: мова – лепота неправди, скверни все коло народження нашого, тобто всю поточну життя.

Ласкаво християнське вимагає душевної і серцевої простоти, а не облуди …

… смуток буває тому, що не знехтували ми ще марної слави і дорожимо думкою людським, або хоч і не цінуємо, а не відкинули ще його.

Іншого засобу для отриманнямирного влаштування душевного, крім виконання Євангельських заповідей Божих, винайти неможливо. Євангельські ж заповіді вимагають, по-перше, смиренного терпіння і перенесення всіх спокус …

… ніде Господь не хоче неволею примушувати людину, а всюди являє благому нашому произволению, і через власне волевиявлення люди бувають або добрі, або злі.

Не дивно падати, але ганебно і тяжко перебувати в гріху.

Корисніше постійно продовжувати помірне роблення, ніж іноді зайве здійснювати, іноді ж і належне залишати через непомірне втоми.

хворих і скорботному неблаговременно і недоречно постити.

Господь не сказав: аще хочеш ввійти в життя, виконай правило; але: аще хочеш ввійти в життя – то виконай заповіді.

Зло завжди забігає вперед, але не подужає …

Майбутнє є Бог вість. Человеци ж еліко глаголют, глаголют поміркуванню обставин, еліко чують або бачать.